Jordkusin hittad
Bild: NASA
Nya upptäckter kommer fortfarande från Keplersatellitdata trots att den inte längre kan göra noggranna mätningar. NASA rapporterar nu att Kepler-186f troligen är den första jordlika planeten som ligger inom sin stjärnas beboeliga zon. Den är något större än jorden men man vet ännu inte huruvida det är en stenplanet.
Stjärnan Kepler-186, på ca 500 ljusårs avstånd, har sedan tidigare fyra kända planeter som alla ligger närmare sin moderstjärna. Denna är en s k röd dvärg, dvs en stjärna som är ca hälften så stor solen och betydligt svalare. Kepler-186f har en omloppstid på ca 130 dygn och dess avstånd från stjärnan placerar den i den yttre delen av den aktuella beboeliga zonen, ungefär som för planeten Mars i vårt eget solsystem.
Då planetens massa ännu inte kunnat bestämmas kan man heller inte säga något om dess täthet vilket innebär att man inte kan avgöra dess beskaffenhet, t ex huruvida det är en gasplanet eller en stenplanet.
Bilden ovan är alltså en ren gissning för närvarande. Nedan visas en figur som jämför vårt solsystem med exoplanetsystemet runt Kepler-186.
Figur: NASA
Mer info: