Fel
  • Ett fel uppstod vid laddning av flödesdata

Hur långt bort är stjärnorna?

Starsinthesky

ESO

Att försöka greppa avstånden till stjärnorna uppe på himlen är inte lätt. Bara två himlakroppar visar upp en yta för den obeväpnade iakttagaren, solen och månen. Då borde de i varje fall vara närmare oss än alla de andra ljusprickarna. Faktiskt råkar av en ren slump månen och solen se lika stora ut. Månen är i verkligheten 400 gånger mindre än solen, men ligger å andra sidan 400 gånger närmare. Naturen har därmed gett oss möjligheten att vid sällsynta tillfällen kunna beskåda en total solförmörkelse, när solens skimrande korona kan ses för blotta ögat.

Vissa prickar flyttar sig bland stjärnorna, fast man kan behöva några dagar eller veckor för att kunna märka det. Det är planeterna, de för blotta ögat synliga är Venus, Mars, Jupiter och Saturnus. Vid sällsynta tillfällen kan man skymta Merkurius, alltid ganska nära solen.

Stjärnorna rör sig faktiskt också. Men det dröjer tusentals år innan sådana förändringar märks. De befinner sig ju på ljusårs avstånd. Men långt bort ligger egentligen den mest avlägsna stjärnan man kan se för blotta ögat? Det finns lite olika svar, beroende på hur mörk stjärnhimmel man har, men också därför att sådana avstånd inte är så noggrant bestämda. En kandidat är stjärnan Rho Cassiopeiae. Den har skenbara magnituden 4.5 och ligger alltså i stjärnbilden Cassiopeia. Den är en hyperjätte och anses vara ca 500 000 gånger ljusare än solen. Därför syns den från ett avstånd på ca 10 000 ljusår.

{flike}

 

Kommentera

Gaia upptäcker supernova

gaiasm

ESA:s astrometriska satellit, Gaia, skickades upp i december 2013. Efter en period av tester har den nu startat sina vetenskapliga observationer. Avsikten är att exakt fastställa positioner och rörelser för upp till en miljard stjärnor.  Nyligen upptäckte den sin första supernova.

Läs mer...

TPL_A4JOOMLA-STONEWALL-FREE_FOOTER_LINK_TEXT