Kosmisk debatt med Antje J

IMG 7553B

Den 13 februari möttes författaren och den blivande ärkebiskopen Antje Jackelen i en debatt anordnad av Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe och stiftsgården Åkersberg i Höör. Temat  var tro och vetande i Big Bangs tidevarv. Det blev ett spännande meningsutbyte där religion och naturvetenskap var utgångspunkterna.

 

Astronomiska sällskapets Ulf R Johansson var organisatör och fungerade som moderator i en diskussion som började ganska lugnt.  Antje Jackelen visade sig ha en solid grund både i religionen och i naturvetenskapen.

Efter att debattörerna gemensamt konstaterat att själva skapelseögonblickets bakgrund och detaljer ännu är okända blev första tvistefrågan huruvida begreppet övernaturlighet har någon plats i religionen (ja?) respektive naturvetenskapen (nej!). Frågan om möjligheten till liv på planeten Mars och de nya exoplaneternas betydelse för religionen penetrerades härnäst. Med en hänvisning till SF-författaren Arthur Clarkes sentens "sufficiently advanced technology cannot be distinguished from magic" frågade jag den kommande ärkebiskopen huruvida hon kunde tänka sig att hennes Skapare skulle kunna  vara en supercivilisation. Efter en längre utläggning var svaret nog fortfarande en smula oklart.

Diskussionen fortgick en timme varefter den talrika och tydligen nöjda publiken fick tillfälle till att ställa frågor.

 

Nedan lite bilder från det celebra arrangemanget.

 

 

TPL_A4JOOMLA-STONEWALL-FREE_FOOTER_LINK_TEXT